# Percentage - Percentage MCQ

6:

A manufacturer marks his goods in advance at 80 percent more than the cost price, but he allows 15 articles to the dozen and also 10 percent discount for cash. What rate of profit on his outlay does he obtain from a customer who pays cash?

 A. 18.2% B. 25% C. 29.6% D. Cannot be determined Answer Report Discuss Option: C Explanation : Let CP be  x ∴ MP = 1.8 x ∴ SP of 15 articles = 12 * 1.8x = 21.6x ∴ Discount = 0.9 x 21.6x = 19.44x ∴Profit on 15 articles = (19.44 - 15)x ∴ Profit % =(4.44x/15x)  = 29.6% Click on Discuss to view users comments. Write your comments here:
7:

Three bachelors, A ,B and C rented a house for a year.. But, A left after 4 months, B  stayed for 8 months and only C  stayed for the entire year. If the annual rent was Rs. 6000, then share of A is

 A. Rs.4000 B. Rs.2000 C. Rs.300 D. Rs.2500 Answer Report Discuss Option: B Explanation : Rate in which the rent is to be divided = 4 : 8 : 12  A's  share of rent= (8/24)  * 6000 =Rs.2000 Click on Discuss to view users comments. Write your comments here:
8:

Ram, Shyam and Ghanshyam invest Rs.2000, Rs.10000 and  Rs.5000 to set up a stall. Ram gets 15% of the total profit for running the stall. Ram gets  Rs.500 less than Shyam and Ghanshym together, then total profit of that year is:

 A. Rs.1000 B. Rs.2000 C. Rs.1500 D. Rs.3000 Answer Report Discuss Option: A Explanation : 85% of the total profit is divided in the ratio 2 : 10 : 5. 85% of total profit = 2x + 10x + 5x = 17x  Total profit = (17x / 85% ) Share of Ram in the profit = 2x + 15% of 20x =2x+ 3x= 5x Share of Shyam in the profit = 10x Share of Ghanshyam in the profit = 5x Now, (10x + 5x) - 5x = 500 10x = 500 =>x = 50 ∴ Total profit = 20 x 50 = Rs.1000. Click on Discuss to view users comments. Write your comments here:
9:

A trader buys a certain amount of goods worth Rs.22520. He decides to make a profit of 5.36% on the sale of goods worth Rs.5000 and increase the proit percent by 3.14% for sales upto 215000 and then increase the profit percent for the sale of remaining lot such that he is able to make a profit of 25% on the sale of the full lot. Then profit that he makes on the third lot of goods is

 A. Rs.5620 B. Rs.4512 C. Rs.3212 D. None of these Answer Report Discuss Option: B Explanation : C.P. of goods for the trader = Rs.22520 S.P. = 125 x 22520 = Rs.28150 ∴ Profit =  Rs.5630 Now, 5630 = 0.0536 x 5000 + 0.085 x 10000 + (x/100)* 7520  =>5630 =268 - 850 + 75.2x  =>75.2x = Rs.4512, which is nothing but profit from sale of third lot. Click on Discuss to view users comments. Write your comments here:
10:

Buy two and get one free. Which of the following is true?

 A. The person is selling at a loss B. The person is selling at a profit. C. The loss or gain depends on the profit from sale of two articles. D. The person is selling at the cost price Answer Report Discuss Option: C Explanation : Profit or loss of the sale depends upon how much profit the person is earning on the sale of two articles. If SP > CP of 1 article, there is a profit. If SP < CP of 1 article, there is a loss. If SP = CP of 1 article, there is not profit no loss. Thus, only (c) is true. Click on Discuss to view users comments. Write your comments here: